Realizată timp de 2 săptămâni, „Peretele gloriei” este denumirea picturii murale ce a fost creată, la inițiativa pictorului Radu Dumbravă, de către trei artiști plastici. Uzina de pompe pe care este pictat Regele Dacilor se află pe bulevardul Decebal 3 din capitală. Pentru a săvârși lucrarea a fost nevoie de 60 de litri de vopsea, iar tinerii au lucrat uneori și până la ora 23:00.

Radu Dumbravă le-a dăruit chișinăuienilor „Peretele gloriei”, pictură care se întinde pe o suprafață de 120 metri pătrați

Radu speră că Decebal îi va inspira pe locuitorii orașului, dar și pe guvernanți, fiind considerat un simbol al curajului, puterii, verticalității și integrității.

„Câțiva ani în urmă mă gândeam să îi pictăm și pe Burebista, Sarmizegetusa. În cele din urmă m-am oprit la Decebal, căci îl consider un model pentru generația de astăzi. A fost trădat, de aceea s-a ajuns ca luptătorii lui daci să fie luați în sclavie. Dar în loc să se ascundă ca un laș sau să se supună inamicilor, regele s-a sinucis. În zilele de astăzi, când vedem cum se vând valorile, ba chiar țara cu ușurință, cred că e bine să revenim la un simbol al neamului nostru, așa cum este Decebal”, a declarat pentru Ea.md Radu.

image

După spusele lui Victor Zucker, tânărul care l-a ajutat pe Radu Dumbravă la realizarea picturii, de-a lungul celor 2 săptămâni de lucru, trecătorii au venit doar cu laude, însă unii au aruncat și câteva replici ironice : „Un moșneguț mi-a zis ieri că mai bine îl pictam pe Ghimpu sau Chirtoacă.”

La inaugurarea picturii murale oamenii au aplaudat și au lăudat proiectul.

image (3)

Proiectul a fost posibil grație ajutorului acordat de un producător de vopsele și donațiilor colectate pe platforma guvern24.md.

Autor: Sanda Capcelea

Surse: ea.md

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.