Cea mai gravă situație la capitolul poluare a aerului se atestă în Chișinău, Bălți, Rezina și raionul Strășeni. De la începutul anului curent, au fost emise trei avertizări de cod galben, care atestă un nivel sporit de poluare a aerului. Pe 19 ianuarie a fost depășită de câteva ori norma la dioxidul de azot, pe 20 martie – la fenol, iar pe 13 mai au fost foarte periculoase suspensiile solide.

Peste șapte milioane de oameni mor anual în întreaga lume din cauza aerului poluat, arată un studiu prezentat în 2014 de Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit monitorizării Serviciului Hidrometeorologic de Stat, citat de ziarul Național, cel mai mare dușman pentrusănătatea moldovenilor este dioxidul de azot emanat de mașinile care circulă, dar și suspensii solide, dioxid de sulf, monoxid de carbon, dioxid de azot, sulfaţi solubili, oxid de azot, fenol și aldehidă formică.

În prezent, în R. Moldova sunt înregistrate 5339 de întreprinderi poluatoare, inclusiv trei centrale termoelectrice, dar cea mai mare cantitate de poluanți ajunge în atmosferă din sursele mobile, în special de la transportul auto. Cele peste 840 de mii de mașini înregistrate în republică, multe dintre care sunt învechite, emană anual peste 180000 de tone de poluanți.

 sursa

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.