Monument de arhitectură de valoare națională, clădirea primei fabrici de bere din Basarabia a ajuns într-o stare deplorabilă. Istoria acesteia începe în 1859, când complexul de edificii  de pe actuala str. Sfatul Țării nr. 25 a fost cumpărat de familia arhitectului A. Bernardazzi. Inițial uzina avea 2 nivele, dar a fost reconstruită, edificându-se încă 4 etaje. Totuși, întreprinderea condusă de sora arhitectului  a falimentat și a trecut în posesia băncii municipale, ca să fie răscumpărată peste 7 ani.

Photo: timpul.md
Photo: timpul.md

Fabrica avea o suprafață de 382 de metri pătrați. În curte se aflau beciuri și subsoluri, grajduri și o încăpere pentru curățarea sticlelor. În anul 1909 aici activau în jur de 18 oameni, reușind să facă față tuturor cerințelor clienților.

Photo: Ramin Mazur/ timpul.md
Photo: Ramin Mazur/ timpul.md

Începând cu 1923, pe tronsonul de cale ferată „Chișinău-Ungheni” și „Chișinău-Bender-Reni-Ackerman” circulau două vagoane ale Fabricii „Bohemia”, care distribuiau bere călătorilor.

Photo: timpul.md
Photo: timpul.md

De menționat, odată cu încetarea  războiului, până în 1971, aceasta era unica fabrică de bere din Chișinău. Totuși, datorită popularității producției, conducerea uzinei a construit o altă cladire industrială în actualul sec. Ciocana. Drept urmare, în edificiul de pe str. București se produceau băuturi carbogazoase.

Photo: timpul.md
Photo: timpul.md

Ca și în cazul multor clădiri vechi din capitală, ediciul a fost vândut la începutul anilor 2000 unei companii imobiliare, care nu și-a făcut prea multe griji pentru reconstrucția acestuia.

Și cine știe, poate cândva aici se va deschide un muzeul al berii?!

Articol de Alex Palega

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.