La data de 13 octombrie, în incinta Bibliotecii „A. Mickiewicz” s-a desfășurat expoziția cu genericul „YOUR CHIȘINĂU – IS MY CHIȘINĂU”. Aceasta a cuprins circa 90 de poze, semnate de 24 de fotografi. Aflat la prima ediție, evenimentul a marcat începutul unei noi etape în colaborarea interetnică la nivel local. 

img_7243

img_7239

La expoziție au fost prezentate lucrările diferitor autori, de diferite etnii și vârste. Menirea acestora a fost să prezinte orașul prin prisma apartenenței lor etnice. Deschiderea oficială a avut loc în prezența reprezentantului Ambasadei Poloniei la Chișinău. Acesta a adresat un mesaj de laudă organizatorilor și a îndemnat audiența să se implice în viața civică a orașului.  Sala a fost învăluită de sunetele naiului, care au conturat atmosfera evenimentului.

img_7240

img_7235

img_7220

img_7217

Am discutat cu Aina Idrisova, reprezentant al Organizației „HOMO UNIVERSALIS” GENERATION – organizator al evenimentului.

img_7246-min

1. Tematica expoziției alese reflectă Chișinăul de astăzi. De ce ați ales să abordați în mod concomitent tematica diversității etnice și cea a istoriei Chișinăului? 

„Una dintre direcțiile la care lucrăm este comunicarea interetnică și ne-am gândit foarte mult asupra unui eveniment ce ar pune în evidență particularitățile specifice diferitor etnii.  Scopul nostru a fost să arătăm orașul Chișinău prin prisma diferitor culturi, utilizând atât fotografiile localnicilor, cât și a turiștilor capitalei. Avem aici și fotografiile turiștilor, care au fost în oraș pentru câteva zile.

O altă direcție este legată de pozele fotografilor autohtoni. Acestea poartă un caracter intercultural și sunt legate de istoria bulgară, poloneză, evreiască ș.a.. Îmi place foarte mult Ziua Orașului și actuala tendință de a prezenta capitala în cele mai frumoase ipostaze. Cred că aniversarea de 580 de ani, în vremuri deloc ușoare, ne oferă speranță și un îndemn să fim uniți, să creăm, să trăim unul lângă altul în pace.”

img_7224-min

img_7219-min

2. Se știe că în concurs au participat o mulțime de fotografi talentați. Care au fost criteriile de selecție?

„Ne-am străduit să expunem cel puțin câte o fotografie de la autor. Aceasta este o expoziție, și nu un concurs, astfel fiecare merită să se afirme. Inițial ne-am propus să expunem  30 de fotografii, dar până în final am ales tocmai  90 de poze, datorită implicării active a fotografilor.

În procesul de selectare a fotografiilor ne-am axat pe trei criterii: 1) În poze trebuie să fie repezentat orașul, istoria acestuia, oamenii și modul lor de trai; 2) Fiecare lucrare trebuie să fie însoțită de o mică descriere istorică; 3) Pozele ce aveau mesaj legat în mod direct de etnii, au trecut în mod automat proba de selecție.

Întrebați despre ce apreciază cel mai mult la fotografiile din cadrul expoziției, membrii echipei au răspuns: originalitatea, creativitatea, ingeniozitatea, individualitatea și viziunile diferite asupra orașului.

img_7212-min

img_7222-min

img_7223-min

3. Inițiativele de acest gen conturează importanța bagajului nostru istoric și cultural. Va avea evenimentul continuitate? 

„ Cu evenimentul de astăzi deschidem o serie de proiecte. Ne propunem, în cadrul poiectului „YOUR CHIȘINĂU – IS MY CHIȘINĂU” să prezentăm orașul prin 3 dimensiuni ale artei: fotografie, pictură și film. Ne dorim un proiect cu filmulețe, ce ar prezenta Chișinăul într-un mod original și deosebit.”

4. Ce mesaj aveți pentru orașul Chișinău, în contextul Hramului Orașului?

„Chișinău, te rog fumos să nu te superi pentru că unii din noi încă nu și-au înțeles pe deplin misiunea. Doar oamenii fără misiune nu apreciază bogăția pe care o au. Îți promit să fac tot posibilul ca tu să fii posomorât doar atunci când plouă ( și asta până când nu am inventat o mașinărie ce ar controla timpul de afară).”

img_7221-min

img_7226-min

img_7234-min

Expoziția va dura câteva săptămâni. Toți cei interesați sunt invitați să aprecieze munca fotografilor bulgari, români, ruși, polonezi, kazahstani, dar și a celor autohtoni – în incinta Bibliotecii Poloneze.

Foto: Tcaci Evelina

Reporter: Bebea Cătălina – Maria

 

 

 

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.