Cu siguranță ați observat că în ultima perioadă, mașinile de poliție circulă pe străzile capitalei cu girofarurile incluse. Asta chiar dacă nu este vorba de o intervenție sau o urgență. Realitatea.md a încercat să afle de ce maşinile de poliţie din Republica Moldova au început să circule cu girofarul inclus, relatează realitatea.md.  

 

Nu se grăbesc la intervenții și nici nu au semnalate anumite infracțiuni, însă se deplasează pe străzile capitalei cu girofarul inclus, pentru a fi mai vizibili în trafic. Aici vorbim de mașinile Inspectoratului Naţional de Patrulare, cât şi cele ale Inspectoratului General de Poliţie. Este o nouă regulă introdusă printr-un ordin al ministrului Afacerilor Interne, care este pusă în aplicare deja de câteva săptămâni.

Ofițerul de presă al Inspectoratului Național de Patrulare, Diana Fetco, a declarat pentru Realitatea.md că este vorba de un proiect pilot, preluat din Georgia. Astfel, înainte de a porni la drum, polițiștii includ doar girofarul din spate al mașinii, pentru a nu duce în eroare șoferii. Potrivit INP, acest lucru îi face pe polițiști să fie mai vizibili în trafic, iar cei care ajung într-o dificultate să poate cere imediat ajutorul. Mai mult, indivizii care intenționează să comită o anumită infracțiune sunt descurajați, întrucât observă mașina de poliție și renunță la acțiunile lor ilegale.

Însă atunci când este vorba de o misiune urgentă, regulile se schimbă. În așa cazuri, sunt conectate girofarurile din partea din față a mașinii, plus semnalul sonor. Văzând asta, șoferii sunt obligați să se conformeze și să oprească autovehiculul sau să tragă pe dreapta, așa cum presupune Regulamentul Circulației Rutiere.

Experimentul în sine este binevenit pentru unii șoferi, alții însă sunt nedumeriți și nu știu cum să acționeze în astfel de situații. Regula, preluată din Georgia, va fi aplicată la noi în regim de testare timp de aproximativ trei luni. În context, Inspectoratul Național de Patrulare îndeamnă toți participanții să respecte cu strictețe prevederile Regulamentului Circulației Rutiere și să dea dovadă de maximă prudență și atenție. 

 

sursa

foto

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.