Sala cu Orgă din capitală este un monument de arhitectură de mare valoare istorică, construit la începutul secolului XX. Inițial aici se afla Banca Clerului Bisericii Ortodoxe a Basarabiei. Proiectul edificiului  îi aparține lui Mihael Cecheruli-Cuşa. Acesta a fost aprobat de  A. Bernardazzi.

Photo: Lera Efremov
Photo: Lera Efremov

În anul 1903 a început construcţia clădirii pe stada Alexandrovskaya. Lucrările s-au finalizat în 1911. Construcția combină luminozitate şi monumentalitate.

Clădirea a rămas practic intactă după război. A fost necesară doar restaurarea leilor care decorează faţada. Pe parcursul secolului al XX-lea, specialiştii din URSS s-au ocupat de îmbunătățirea Sălii cu Orgă.  Au fost aduse decorațiuni pentru tavan și au fost aurite numeroase elemente de design. Meşterii din Cehoslovacia au produs candelabrele care infrumusețează interiorul sălilor. De asemenea, s-au executat reliefurile care împodobesc pereţii clădirii.

Sala cu Orgă și-a schimbat vizibil înfățișarea după mai bine de 2 ani de la începerea lucrărilor de restaurare. Faţada edificiului a fost vopsită, iar demisolul  reparat din temelii. La vară va începe cea de-a doua etapă de reconstrucţie.

Lucrările de renovare a Sălii cu Orgă sunt realizate în strictă concordanță cu regulile ce țin de restaurarea monumentelor istorice.  Noua combinaţie de culori, alb şi verde, a fost inspirată din câteva imagini de epocă.

De menționat, orga va fi și ea demontată, împachetată, transportată și restaurată în străinătate.

Articol de Emma Eșanu

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.