Până la deschiderea competițiilor sportive la înot în apă deschisă SeaMile rămân 49 zile și 13 ore, iar pregătirile sunt deja în toi.

beach-ro
„Să pregătim plaja pentru vară! ” – ne îndeamnă organizația obștească Sporter.md, propunând tuturor să se implice în salubrizarea și reamenajarea plajei lacului Ghidighici. Curățenia generală pe plajă se va desfășura în două etape : pe 6 iunie, și pe 20 iunie.

Voluntarii se invită în zilele respective la ora 09.00 în fața Circului (de unde va porni autobuzul) , înscriindu-se în prealabil prin intermediul formularului de participare. La rândul lor, organizatorii își asumă asigurarea transportului, intrumentelor și echipamentului special.

Menționăm că lacul Ghidighici a fost construit și umplut cu apă la începutul anilor 1960.

Ghidighici_05lacul de acumulare Ghidighici

Odată cu incheierea construcției, preponderent pe malul drept al lacului s-a dezvoltat și zona de odihnă – a fost amenajat un parc, a fost creată o plajă publică cu serviciu de salvatori, un debarcader, puncte de alimentație și distracții. Tot aici funcționau câteva pensiuni și case de odihnă, se organizau competiții de canotaj și sport cu vele, și  de pescuit sportiv.

Deși locul a fost popular în rândul chișinăuenilor prin anii 90, acum „Marea Chișinăului” și-a pierdut luxul de odinioară – pensiunile s-au închis, volumul lacului s-a redus de câteva ori din cauza înnămolirii, plaja stă pustie și se acoperă încet cu gunoi. În anul 2014 apa lacului a înflorit, cauzând dispariția în masă a peștelui.

După efectuarea lucrărilor necesare, în aprilie 2015, au fost preluate probe de apă din lac, și aceasta s-a constatat a fi potrivită pentru scăldat și înot. E timpul, deci, să pregătim și plaja pentru un sezon plin de distracții și competiții.

IMG_34961sursă foto: seamile.md

După lucrările de salubrizare, plaja va întâmpina o mulțime de amatori de scăldat și soare. Tot aici se va desfășura SeaMile 2015, care va împodobi ziua de 19 iulie cu victorii și performanțe.

 

Sursă foto : wikipedia.org, seamile.md
Sursă informație : seamile.md

Comentarii

comentează

Written by Olea Zlatovcena

Olea Zlatovcena

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.