În anul 1952 a fost iniţiată proiectarea Scării Cascadelor din parcul Valea Morilor. Construcţia acesteia a început în aprilie 1955 şi a durat 4 luni, iar monumentul a devenit bijuteria acestui parc.

6

În anul 1925, în locul actualei scări de la Valea Morilor era alta, mai simplă şi mai clasică, care a fost bombardată în timpul războiului.

2

Înainte, intrarea în parc era amplasată vizavi de actuala str. Serghei Lazo. În partea dreaptă a porții principale, înfrumusețată cu două coloane romane, se afla un cinematograf, iar în partea stângă erau amplasate câteva pavilioane.

3

Intrând pe acea poartă, se ajungea la rotondă. În weekend aici cânta o orchestră, iar de sus se deschidea o priveliște uluitoare a scării cascadelor, înfrumusețată cu vaze decorative și lumini. De-a lungul scării erau amplasate niște bazine mici, în care pluteau peștișori aurii. Oamenii aruncau monede în bazine pentru a mai reveni.

4

În vreme, din cauza coondițiilor meteo, dar și a neglijării de către autorități, scara a fost distrusă. Aceasta s-a aflat mai mulți ani în ruine.

7

9

În 2015 au început lucrările de reconstrucție a monumentului, iar la 14 octombrie 2016 a avut loc redeschiderea scării din parcul Valea Morilor.

10

12

*Imagini de la M. Nazarov
Articol de Grinco Nadina


Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.