Chișinăul actual este foarte diferit de cel istoric. Aparent, a devenit mai rece și mai indiferent, lipsit de căldura clădirilor care adineaori impresionau orășenii prin dimensiunea și arhitectura lor. Locurile odată considerate simboluri ale orașului sunt declarate pierdute pentru totdeauna, fiind înlocuite cu bănci, centre comerciale sau lăsate să piară în ruine.

E de ajuns să aruncăm o privire asupra pozelor vechiului Chișinău pentru a realiza cât de mult s-au schimbat acesta  și cât de multe le-am pierdut.

Stadionul Republican

Despre Stadionul Republican s-a vorbit, se vorbește și se va vorbi în continuare. Au trecut aproape 10 ani de când acesta a fost închis. După ce gazonul și tribunele au fost demolate, lucrările s-au stopat, iar în prezent pe teritoriul fostului stadion au crescut copaci și buruieni, pe alocuri formându-se câteva gropi mari. Și doar aici și-au disputat meciurile de acasă cluburi precum Zimbru Chișinău și Dacia Chișinău, aici s-au găzduit 17 finale ale Cupei Moldovei, și tot aici David Beckham a jucat primul său meci pentru naționala Angliei. Astăzi, din Stadionul Republican nu au rămas decât ruine și promisiunea că va fi reconstruit vreodată.

stadionul republican

Cafeneaua ”Ghiocel”

Din spatele fetelor, se conturează frumoasa cafenea Ghiocel din centrul Chișinăului care, alături de cafeneau Fulgușor, ofereau chișinăuienilor cele mai delicioase înghețate, prăjituri și sucuri. Deschisă în 1981, cafeneaua a supraviețuit incendiului din 1994, dar ulterior nu a mai fost restaurată. Astăzi aici se află McDonalds Centru.

cafenea ghiocel

Hotelul Moldova

Hotelul Moldova a fost unul dintre cele mai vechi hoteluri din Chișinău. În perioada sovietică, aici a existat și un restaurant minunat cu preparate din bucătăria națională, care era adesea vizitat de chișinăuieni, dar și de oaspeți străini. Ce vedem astăzi în locul hotelului ? O bancă!

aaaa hotel mold

Observatorul Astronomic

Pe vremuri, Observatorul Astronomic atrăgea cercetători din întreaga lume și era invadat de zeci de curioși gata să exploreze imensitatea universului. Astăzi, din telescop nu a rămas decât un cadru metalic, dispus sub formă de ruină, unde se refugiază ocazional oamenii străzii.

observatorul astronomic

Societatea republicană ”Știința”

Conacul urban Râşcanu-Derojinski găzduia pe vremuri societatea republicană ”Știința”. Aici veneau lectori, aveau loc prelegeri, conferințe, dezbateri științifice, moderate de personalități celebre, veneau actori cunoscuți din toată uniunea sovietică și petreceau diverse întâlniri creative gratuite cu spectatorii. În ce stare se află clădirea astăzi?!

societatea cunoastere

Cinematograful ”Flacăra”

Cinematograful a fost construit în anul 1967, având o capacitate de 500 de locuri. Aici se organizau întâlniri cu actori celebri, iar unele filme străine erau rulate fără dublaj. Spre sfârșitul anilor ’90, cinematograful a fost privatizat, devenind Centrul de cultură și agrement ”Flacăra”. Astăzi clădirea găzduiește un fitness-club.

cinematograf flacara

Cafeneau-avion ”Lainer”

Cafeneaua-avion era visul oricărui copil. Fiecare pici din Chișinău, dar și din republică, își dorea să o viziteze măcar o dată. Aceasta înfrumuseța unul dintre cele mai atractive parcuri din Chișinău – Valea Trandafirilor. Avionul An-10 a fost proiectat în 1959, iar în 1977 s-a deschis sub formă de cafenea. După prăbușirea Uniunii Sovietice, ”Lainer” a fost abandonat, iar în 1995 a ars și a fost demontat. Astăzi, aici se află un restaurant.

cafe liner

Cinematograful ”Искра” 

Cinematograful Искра, redenumit ulterior Columna, era unul dintre cele mai vizitate cinematografe din perioada sovietică. Potrivit datelor istorice, cinematograful a fost deschis în 1970, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Lenin. Localul era foarte apreciat de chișinăuieni, care veneau aici și vizionau filme, iar copiii se distrau la aparatele de joc din hol. Printre primele pelicule prezentate la acest cinematograf se numără „Curanții din Kremlin”, „Doi căpitani”, iar după anii ’90 au început să ruleze și filme americane. În prezent, aici găsim o clădire părăsită care de jur împrejur este „protejată” de copaci, buruieni și un gard de tablă.cinematograful iskra

Cafeneaua pe roți Fluturaș

Prima și probabil ultima cafenea pe roți din Chișinău- Fluturaș, era cu siguranță unică prin exteriorul său colorat și inedit. Cafeneaua era amenajată într-un troleibuz, avea o capacitate de 48 de locuri și îți permitea să savurezi o cafea sau o înghețată și să asculți istoriile orașului. Pe lângă excursia prin capitală, cafeneaua pe roți avea stații în preajma cafenelelor „Guguță” și „Prichindel”, unde se desfășurau întâlniri cu oameni interesanți și programe interactive pentru școlari. De altfel, bucătarii orașului au elaborat mai mult de 60 de rețete noi de deserturi, cocktailuri non-alcoolice și alte bucate pentru cafenelele de copii.Fluturas

Simbolurile Chișinăului reprezintă cartea de vizită a orașului. Pe multe dintre ele nu le vom ami vedea vreodată. Vă îndemnăm prețuiți ceea ce ne-a mai rămas!

Autor : Trohin Nicoleta

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.