În fiecare an, oraşul Toronto se scufundă în cărţi şi lumini timp de o noapte. În cadrul festivalului Nuit Blanche (Noaptea Albă) sunt organizate multiple expoziţii, una din ele fiind Literature VS Traffic.

Cu ajutorul voluntarilor organizaţiei Luzinterruptus, drumurile destinate, de obicei, autovehiculelor, se transformă într-un fluviu de cărţi. Cărțile donate cuceresc seara de pe strada Hagerman, închizând traficul şi deschizând inimile.

Suntem într-o vreme, în care cărţile printate dispar rapid, fiind înlocuite cu aparatele electronice. Această instalație onorează puterea lor edificatoare și celebrează textura cărților de hârtie. Exporiţia oferă o nostalgie sentimentală lumii noastre din ce în ce mai digitalizate. În cele din urmă, râul de cărți aprinse va oferi o memorie de durată pentru public.„, afirmă organizatorii.

Luzinterruptus  este un grup artistic anonim, care realizează intervenții urbane, ce conţin instalații de iluminat în spații publice din întreaga lume.  Motto-ul asociaţiei este „We left our sparkles of light lit… for others to turn off for us…” . (Noi am lăsat scânteiele noastre de lumină aprinse…pentru ca alţii să o stingă pentru noi).

 „Astfel, o zonă de oraș, care este de obicei rezervată pentru viteză, poluare și zgomot, va deveni, timp de o noapte, un loc de liniște, iluminat de lumina vagă, moale, care iese din pagini.”

 „Ne dorim ca literatura să preia străzile și să cucerească spațiile publice. Să ofere un loc fără trafic, care, timp de câteva ore, va ceda modestei puteri a cuvântului scris.

Lucrările de pregătire au avut loc mai mult de 12 zile., cu ajutorul a circa 50 de voluntari.

 

În timpul nopţii, trecătorii care îşi doresc o carte din cele expuse o pot lua, până la sfarşitul nopţii, instalaţia fiind „reciclată”.

Până la sfârşit, automobilele se vor reîntoarce în cursul său rutinar, dar pentru viziatori, cărţile aduse acasă vor schimba viziunea asupra împrejurimilor.

 

 

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.