Bistro Margot, site-ul românesc care abordează arta și studiile culturale gastronomice, a determinat cele 10 motive, sau mai curând locații și atracții turistice din capitală, pentru care merită să vizitezi „orașul meu din albe flori de piatră”, cum este supranumit Chișinăul. Articolul îl găsiți mai jos:

#1. Berd’s Hotel

Creație a arhitectului italian Luca Scaccheti, primul și singurul design hotel din Chișinău te întâmpină, încă de la intrare, cu grădini suspendate și o expoziție de artă modernă. Deși deschis de numai un an, și-a câștigat rapid notorietatea, devenind un loc de întâlnire al oamenilor cu bun gust. Camerele, decorate în stil minimalist, poartă același aer artistic care te însoțește încă din lobby, cu puternic accent pe elementele tradiționale- o parte foarte importantă din conceptul hotelului. Simplitatea dusă la nivel de artă se prelungește, firesc, și prin ospitalitatea personalului, gata oricând să rezolve tot felul de dorințe și cerințe ale oaspeților. 

IMG_1433

Grădina suspendată de la intrarea în Berd’s Hotel îți va lumina ziua

#2. Kiku Steakhouse

Unul dintre cele mai bune locuri de luat masa în Chișinău – și, cu siguranță, cel mai bun steakhouse din oraș. Nu o spun doar eu, ci și Buzzfeed, care a inclus restaurantul pe lista celor 31 de locuri din lume în care trebuie să mănânci înainte să mori. Dintre vinurile moldovenești superbe servite aici, noi am încercat jovialul Mimi, însă din meniul de mâncare am avut ocazia să încercăm câte puțin din toate, grație lui Petru Chicu, Chef-ul și Owner-ul restaurantului, care ne-a făcut onoarea de a ne găti personal. We loved it! 

13320614_1733318200241198_955908201916859108_o

Grup de oameni fericiți și îndestulați, alături de Petru Chicu (stânga), Chef și Owner Kiku Steakhouse & Wine

#3. Propaganda

Propaganda este situată într-o casa care, privită din afară, nu pare a ascunde atât de multe surprize. După ce îi treci pragul însă, decorul eclectic devine de-a dreptul fascinant, iar timpul pare să fi rămas în loc. Soba de teracotă cu oglinda patinată, tabloul cu bătrâna care ține cu hotărâre Kalashnikovul în mână, catrene cu Stalin și Lenin împletindu-se aproape firesc cu elemente delicate, precum cărți, inimi și flori, care înfrumusețează până și toaletele – toate dau locului un aer boem care te transportă într-o altă lume. Borșișorul și soleanca sunt de neratat dacă ajungeți pe aici.


#4. Atelierul lui Valentin Frunza

Valentin Frunza este unul dintre cei mai fascinanți oameni pe care i-am cunoscut, un om care îți poate vorbi cu orele despre meșteșugul său: acela de a coase pantofi, de mână, după metoda tradițională, așa cum a învățat în atelierul tatălui său cizmar. Nu e vorba doar de tehnica deprinsă în ani de ucenicie sau de artă și talent în a mânui cele mai bune materiale din Europa. E vorba, poate, de cel mai important ingredient: pasiunea, care la Valentin Frunza se simte din plin în fiecare cuvânt, în felul în care îți explică despre staif și bombeu, în felul în care îți descrie pieile în care lucrează și cum te pune să le miroși ca să le simți farmecul. Astăzi, Valentin Frunza este o adevarată comoară a Moldovei, face numai pantofi bărbătești la comandă, personalizați și lucrați în totalitate manual. De fapt, în atelierul său, Valentin Frunza face magie. Dar, pentru că a trebuit să poarte un titlu, i s-a spus shoemaker.

IMG_3203


#5. Vinoteka Wine Moldova

Need I say more? Moldova e celebră pentru vinurile sale, iar aici găsești vinuri dintre cele mai variate: de la clasicele Purcari până la vinuri de colecție, vintage, în ediție limitată și coniace de 10-20 de ani. Moldovenii îți vor spune că tot aici e un loc potrivit și ca să cumperi suveniruri pentru acasă, dar între noi fie vorba, ce suveniruri mai bune decat licoarea bahică? Eu una nu puteam să mă întorc acasă cu suveniruri mai bune!

IMG_3231


#6. Mezzo 

Restaurantul hotelului Berd’s este un must dacă ești în Chișinău. Și da, o masă luată aici e la fel de rafinată ca numele pe care îl poartă. Bucătaria restaurantului are un perete la vedere, pentru ca tu să poți trage cu ochiul în timp ce ți se pregătește răsfățul culinar. Specificul este italian, însă poți regăsi în meniu și preparate inspirate de bucătăria tradițională moldovenească, toate însă într-o interpretare modernă și asociate atent cu cele mai sofisticate vinuri. Pentru cina noastră de la Mezzo, noi am încercat unul local and we couldn’t be happier. (De asemenea, am încercat ți toate deserturile posibile din meniu – dar asta sa rămână între noi!)

IMG_3234


#7. Piața Centrală

În fiecare oraș în care ajung, piața este, pentru mine, obiectiv turistic de neratat. Uneori, poate spune mai multe despre cultura și identitatea acelui oraș decât multe monumente. Piața este inima, locul în care iei pulsul, locul în care te conectezi la tot ce e mai autentic. Piața Centrală a Chișinăului, cea veche și cu tradiție, e mare, poate la fel de mare ca Oborul nostru, și îmbelșugată. Un lucru care m-a impresionat au fost tarabele pline cu petale de trandafiri, cultivați special pentru dulceață, siropuri, parfumuri.

IMG_3249

IMG_3251

IMG_3250


#8. Creme de la creme

Un colțișor de rai pentru iubitorii deserturilor și ai delicateselor, dar, mai ales, un coup de foudre pentru sufletul meu francez, care s-a simțit pe loc acasă. Creme de la Creme este considerată a fi cea mai bună cofetarie/patiserie din Chișinău, însă, pe lângă minunățiile dulci care vă pot însenina ziua, decorul French vintage și atmosfera poetică sunt cele care te învăluie încă de la intrare într-un fel aproape magic, care nu te mai lasă să pleci. La etajul 1, un colțișor de poveste, scăldat în lumina geamurilor generoase, te invită parcă la spus și la scris povești. Dacă aș sta în Chișinău, aici m-ați vedea cu laptopul tot timpul.

IMG_3257

IMG_3256


#9. Orheiul Vechi – Pensiunea Butuceni

La doar 47 km de Chișinău pătrunzi deja în inima Moldovei și a tradițiilor ei, într-un peisaj liniștitor, în care totul pare să fie într-o armonie completă. De la aspectul caselor în care pătrunzi ca într-un muzeu și până la convivialitatea gazdelor, bucuroase să iți servească bucate specifice locului, gătite pe loc pentru tine – totul aici este un cântec. Pe care îl auzi doar dacă închizi ochii și inspiri, pentru o clipă, aerul proaspat al satului. Noi am avut parte și de o ploaie cu soare, în mijlocul unei după-amiezi scăldate ea însăși cu vinuri superbe de la Gitana, pentru ca tabloul să fie complet, iar plecarea noastră sa fie și mai grea.

IMG_3323

IMG_3312

IMG_3322

IMG_3336


#10. Festivalurile Klumea

Moldova are tradiții multe și știe să și le promoveze! Eu am ajuns la Chișinău ca jurat la cel mai dulce festival din estul Europei, “Mai Dulce” (lucky me!). Dar există multe alte evenimente și festivaluri care ascund multe surprize și care se desfașoară la doar o aruncătură de băț. Spre exemplu, „Lavender Fest”, care are loc chiar în curând, pe 18 iunie, este de vină pentru că toate colțurile casei mele sunt parfumate acum cu levanțică, în toate formele în care am putut să o găsesc. Un câmp întins de levanțică plin de oameni îmbrăcați în alb, sărbătorind frumusețea naturii și a vieții – nu vă așteptați la asta, nu? V-am zis că e o destinație surprinzătoare?”

2L3B4316

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.