Chişinău este oraşul contrastelor. Aici se intersectează liniştea şi gălăgia, ordinea şi haosul, luxul şi sărăcia. Aceste controverse transformă capitala într-un loc specific, unde regulile se opun unele altora. Redacția Orasul Meu prezintă 10 paradoxuri specifice capitalei.

lyubovll
@lyubovll

Cu mai bine de 20 de ani în urmă Nicolae Costin a schimbat numele străzilor, totuşi, denumirile lor vechi mai sunt utilizate. De câte ori vi s-a întâmplat să auziţi în maxi-taxi cum cineva roagă şoferul să oprească la strada Gogol sau Iscra?

Foto: zdg.md
Foto: zdg.md

Pe străzile din centrul capitalei, alături de magazinele de lux, putem observa cerşetori, bătrâni care vând ceva ori artişti stradali care îşi câştigă bucata lor de pâine. Fiecare locuitor cunoaşte jonglorul care stă lângă poşta centrală, băieţii care bat tobele ori doamna care vinde pisici lângă magazinul Gemeni. Cu siguranţă, aţi observat de mai multe ori de-a lungul bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt bătrâni care stau cu cântarul şi vă îndeamnă să vă verificaţi  greutatea sau cerşetori care vă roagă să îi ajutaţi.

Oraşul este mic iar aglomeraţia este mare – asta o ştiu oamenii care trec prin zona pieţei ori şoferii care circulă cu automobilul pe străzile centrale.

1397551165_rutiera8

Avem camere care să monitorizeze încălcările de trafic şi şoferi care circulă neregulamentar. Chiar dacă ştiu că vor fi depistaţi, aceştia trec deseori la roşu şi merg cu viteză mare. Mai mult decât atât, cei mai curajoşi dintre ei o fac chiar în centrul oraşului, unde patrulează poliţia.

Foto: trm.md
Photo: trm.md

Clădirile vechi, aproape ruinate, stau colţ la colţ cu edificiile ridicate recent. De ceva vreme nu mai e un secret faptul că, treptat, patrimoniul arhitectural al oraşului se distruge, iar construcţiile de mare valoare istorică sunt înlocuite cu noi spaţii comerciale. Partea bună este că unele dintre aceste monumente sunt totuşi restaurate.

Lângă piaţa centrală putem observa parcate mai multe maşini relativ scumpe.  Dacă nu ne credeţi, încercaţi să observaţi câte BMW-uri şi Range Rover-uri sunt parcate pe strazile adiacente pieţei.

Foto: timpul.md
Photo: timpul.md

În oraş activează zeci de servicii de taxi care, de cele mai multe ori, nu au maşini libere. Probabil că fiecărui chişinăuian i s-a întâmplat măcar odată să nu găsească un taxi, în special atunci când avea nevoie să ajungă urgent undeva ori când vremea își dicta capriciile.

În ultima vreme se instalează tot mai multe urne, dar oamenii mai aruncă gunoiul jos. Chiar dacă nu găsiţi un loc de colectare a deşeurilor în apropiere, vă îndemnăm să nu le aruncaţi în stradă.

La fiecare staţie este instalat graficul de circulaţie a transportului public, dar de cele mai multe ori, acest orar nu este respectat. Nu putem spune cu certitudine care este cauza acestor întârzieri, aglomeraţia urbană, lipsa de responsabilitate din partea angajaţilor din sfera transportului public ori vehiculele vechi, aflate într-o stare nu tocmai bună.

Foto: viptim.ro
Photo: viptim.ro

Chişinău este o capitală a ospitalităţii, dar are puţini turişti, comparativ cu alte oraşe.  Ar fi bine să dezvoltăm domeniul turismului şi să promovăm Chişinăul, astfel contribuind la bunăstarea lui.

Voi ce paradaxori ați mai observat în capitală?

*Imagine reprezentativă: Профессор Ёъ

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.