Orașele inteligente sunt caracterizate de tehnologiile avansate. Totuși pentru a atinge apogeul, autoritățile trebuie să își îndrepte atenția asupra cetățenilor, și nu doar asupra progresului științific. 

De regulă, înălțimile atinse de tehnologia actuală depășesc necesitățile cetățenilor de rând. Conștientizând acest lucru, autoritățile mai multor orașe cu nivel înalt de dezvoltare, din diferite colțuri ale lumii, au insistat asupra creării unor sisteme, tehnologic avansate, în scopul facilitării traiului locuitorilor.

Iată care sunt TOP 5 inițiative inteligente direcționate spre beneficiul cetățenilor:

1. PetaJakarta (în traducere „harta Indoneziei”)  – este un produs obținut în urma unei colaborări între Universitatea din Wollongong (Australia) și Jakarta Emergency Management Agency (BPBD). Această platformă poartă numele de Qlue și a fost creată pentru identificarea problemelor și a pericolelor cu ajutorul cetățenilor.

Platforma este folosită în primă instanță pentru identificarea inundațiilor pe teritoriul Jakartei datorită mulțimii de cetățeni care raportează astfel de cazuri pe Twitter. Parteneriatul între PetaJakarta și Twitter este o altă caracteristică inovativă. Dacă un locuitor al capitalei indoneziene folosește cuvântul „inundație” în mesajele sale, Twitter îi trimite un mesaj de verificare. Atunci când acest mesaj este confirmat – cazul este identificat pe hartă.

petajakartaPC:petajakarta.com

2. Smart Citizen Kit – reprezintă un dispozitiv, care oferă oamenilor posibilitatea de a măsura nivelul de umiditate, gălăgie, gradul de poluare a aerului sau alte date despre mediul înconjurător.

Această „trusă inteligentă” trebuie plasată în locuri deschise, cum ar fi balcoanele sau acoperișurile caselor. Din moment ce a fost setat, dispozitivul transmite informații despre mediul înconjurător prin unde Wifi pe site-ul SmartCitizen.me. În baza acestor date se poate face o analiză generală a mediului în diferite colțuri ale lumii.

În viitorul apropiat această tehnologie ar putea deveni un supliment al aparatajului performant utilizat de serviciile specializate. În același timp, această inovație reprezintă o modalitate de a trezi spiritul civic al cetățenilor.

smartPC:robotika.sk

3. Madame Mayor I have an idea – este o altă schemă care presupune implicarea activă a cetățenilor în viața publică a orașului.  Astfel, în Paris, pentru realizarea acestui proiect au fost alocate 500 milioane €, iar termenul de aplicare a acestuia este plasat între anii 2014 și 2020.

O idee care a fost propusă ( susținută de cca. 21 000 de voturi) și care urmează a fi realizată este legată de crearea a 41 de grădini verticale pe teritoriul întregului oraș. Alte idei de investire a banilor alocați în acest scop sunt: amenajarea unor parcuri în curțile școlilor, întemeierea stațiilor de reciclare  sau crearea unor spații de co-working pentru studenți și antreprenori.

Varianta pilot a acestui proiect a fost lansată în anul 2014 și a înregistrat peste 5 000 de propuneri.

madame-mayorPC:lindependantdu4e.typepad.fr

4. Minecraft: Block by Block – este un proiect destinat țărilor aflate în curs de dezvoltare.Acesta a fost creat de către United Nations Human Settlements Programme și Mojang (creatorii jocului virtual Minecraft). Cu ajutorul acestui program, oamenii pot prezenta în format 3D, viziunile proprii asupra viitorului infrastructurii orașului în care locuiesc.

În Haiti, proiectul a lucrat cu un grup de pescari analfabeți, care nu au folosit niciodată calculatorul. Ei au utilizat programul pentru a vedea schimbările pe care și le doreau în una din regiuni. De asemenea, fiind deranjați de inundații, aceștia au construit un dig pe malul apei cu ajutorul Minecraft-ul. Această idee a fost transformată ulterior într-un plan arhitectural.

Proiectul „Block by Block” urmează să creeze o legătură între societate și autorități, oferind posibilitatea de a introduce schimbări în concordanță cu doleanțele cetățenilor.

minecraft-un-block-by-blockPC:pcgamesn.com

5. Better Reykjavik – este o platformă online, unde cetățenii pot propune idei de proiecte pentru îmbunătățirea calității vieții. Autoritățile locale și-au asumat responsabilitatea de a dezbate aceste propuneri cu locuitorii, iar pentru cele mai relevante propuneri – s-au acordat fonduri ( 1,9 milioane € pentru realizarea a 200 de proiecte).

Acest mod de implicare a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor reprezintă o metodă eficientă de trezire a conștiinței civice ( cca. 60% din populație a accesat platforma), dar și o oportunitate de a se face auziți.

betterPC: citizens.is

Materiale: nesta.org.uk

 

 

 

 

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.