Unul dintre cele mai importante elemente arhitecturale este tavanul. Acesta determină estetica spațiului și consolidează designul încăperii. În lista de mai jos îți prezentăm 10 tavane care reprezintă unele dintre cele mai deosebite și creative din lume.

1. Castello di Sammezzano (Leccio, Italia)

Castello di Sammezzano, Leccio, Italy (Credit: Credit: Antonio Cinotti/Flickr cc by 2.0)

Elementele ce au inspirat designul acestui tavan au fost păunii și alte păsări exotice care sunt prezente în camerele, aparent, fără sfârșit ale acestei clădiri de vis. Deși, arhitectul italian, Ferdinando Panciatichi, nu a vizitat niciodată Orientul, și-a imaginat o lume a unor forme și culori deosebite și extrem de exotice pe care le-a realizat în perioada anilor 1843-1889.

2. Ely Cathedral (Cambridgeshire, Anglia)

Ely Cathedral, Cambridgeshire (Credit: Credit: Steve Vidler / Alamy Stock Photo)

Finalizat în anul 1334 de William Hurley, felinarul din lemn de pe tavanul octogonal al catedralei este considerat a fi unul dintre capodoperele arhitecturale din perioada medievală. Construită inițial din 8 stejari, lanterna centrală situată la 9 metri înălțime este susținut de o structură radială din lemn, complexă, care parțial nu se află la vedere.

3. Solna Centrum Metro Station (Stockholm, Suedia)

Solna Centrum Metro Station, Stockholm (Credit: Credit: David Bertho / Alamy Stock Photo)

Deschisă încă din anul 1975, stația de metrou Blue Line reprezintă punctul de atracție al centrului comercial Solna Centrum din Stockholm. Artiștii Anders Åberg și Karl-Olov Björk au realizat picturile murale într-un roșu întunecat, pentru a oferi senzația unei peșteri mistice.

4. Grand Central Station (New York, SUA)

Grand Central Station, New York (Credit: Credit: Patrick Shyu / Alamy Stock Photo)

Timp de zeci de ani tavanul din Grand Central Station a fost invizibil. Acesta a fost acoperit de straturi groase de nicotina, rezultatul nenumărator ţigări fumate de generaţii de trecători care mergeau spre peroanele gărilor 67 stabilite mai jos de minunata clădire în stil Beaux-Arts. Semnele zodiacului au fost pictate de artistul francez Paul César Helleu, împreună cu echipa sa de asistenți. Plafonul curățat și restabilit a fost inaugurat în 1998.

5.  Moscheea Shah (Isfahan, Iran)

Shah Mosque, Isfahan (Credit: Credit: Hossein Lohinejadian / Alamy Stock Photo)

Moscheea Shah este o moschee de tip iwan, cu influențe selgiucide ce are o înălțime de 53 de metri, patru minarete înalte de 42 de metri și o curte imensă cu patru portaluri uriașe. Decorul ei este încărcat, utilizând ca materiale principale marmura, cărămida și plăcile de Kashan. Spre deosebire de alte moschei, Moscheea Shah nu respectă orientarea tradițională către sfântul oraș Mecca. Interiorul moscheii este frumos decorat cu mozaicuri și caligrafi coranice.

6. Haesley Nine Bridges Golf Club House (Yeoju-gun, Coreea de sud)

Haesley Nine Bridges Golf Club House, Yeoju-gun, South Korea

Clădirea a fost proiectată de Shigeru Ban, arhitectul japonez renumit pentru o nouă generaţie de clădiri din hârtie şi carton. Tavanul, de greutate – ușor, format din grilă și coajă se reflectă întrun bazin, creând, astfel, un efect poetic.

7. Heydar Aliyev Centre (Baku, Azerbaijan)

Heydar Aliyev Centre, Baku, Azerbaijan (Credit: Credit: VIEW Pictures Ltd / Alamy Stock Photo)

Clădirea a fost deschisă în anul 2012. Realizatorul Zaha Hadid a neglijat regulile normale de construcţie și le-a impus pe cele proprii. Centrul are spații ample lipsite de coloane de susținere, care permit vizitatorului să experimenteze caracterul fluid al interiorului.

8. San Pantalon (Dorsoduro, Veneția, Italia)

San Pantalon, Dorsoduro, Venice (Credit: Credit: Sylvain Sonnet/Corbis)

Plafonul acestei biserici conține o pictură iluzionistă, în stil baroc, realizată de Gian Antonio Fumiani. Aceasta lasă impresia deschiderii unei porți către Rai, având o continuitate arhitecturală.

9. Sala Rugăciunilor, Templul Cerului (Beijing, China)

Hall of Prayer for Good Harvests, Temple of Heaven, Beijing (Credit: Credit: John Slater/CORBIS)

Templul Cerului este un complex vast de clădiri religioase construite în timpul domniei dinastiei Ming Yongle. Finalizată în 1420, Sala de Rugăciune cu trei nivele are o arhitectură care evocă orele, zilele, lunile și anotimpurile prin reprezentări geometrice fascinante culminând într-un dom impresionant. Templul a fost construit fără un singur cui. Culorile distinctive reprezintă norocul, bucuria, prosperitatea și gloria domniei imperiale.

10. St Stephen Walbrook  (Londra, Anglia)

St Stephen Walbrook, City of London (Credit: Credit: Graham Prentice / Alamy Stock Photo)

Văzută din exterior, această structură pare a fi modestă, însă, această biserică creată de Christopher Wren se dovedește a fi una dintre minunile arhitecturale ale Europei secolului al 17-lea. Cupola magnifică este realizată pe opt coloane și opt arcuri punctate de ferestre. Această structură Wren a sperat să o recreeze pentru Catedrala St. Paul.

Sursa : bbc.com

Autor : Sanda Capcelea

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.