Victor Chironda a prezentat rezultatele unui studiu ce ține de potențialul implementării proiectului de transport public alternativ în Chișinău. Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului „Policy Felowship Initiative” al Fundației Soros-Moldova. 

Photo: facebook.com/cristian.saulea
Photo: facebook.com/cristian.saulea

Autorul afirmă că există 3 criterii importante pentru cicliști: relieful, clima și distanța. În capitală acestea sunt favorabile pentru implementarea transportului alternativ. Totuși, legislația nu este una corespunzătoare, având abordări învechite.

Photo: facebook.com/chironda.victor
Photo: facebook.com/chironda.victor

Majoritatea orașelor din țările europene au stradele destinate circulației bicicletelor sau benzi de circulație recomandate pentru ciclism. Acesta recomandă modificarea și adaptarea cadrului normativ prin preluarea practicilor și normelor europene de construcție și dezvoltare a infrastructurii pentru bicicliști. Victor Chironda spune că în ultimii zece ani s-au alocat prea puțini bani pentru dezvoltarea ei, iar autoritățile nu se arată interesate de subiect.

Photo: facebook.com/chironda.victor
Photo: facebook.com/chironda.victor

Pe de altă parte, Vitalie Butucel, șeful interimar al Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație, a declarat că autoritățile sunt deschise pentru colaborare.

Evident, pentru orașul Chișinău e un gol. Acest studiu ne va fi un ghid destul de bun.Suntem deschiși să conlucrăm, să discutăm în continuare cu domnul Chironda și să facem primii pași. Îndemn asociațiile interesate să elaborăm un proiect pilot pentru anul 2018 și vom găsi și resurse financiare pentru a putea fi implimentat. – a declarat acesta.

Victor Chironda presupune că în 10 ani ciclismul va reprezenta 30% din traficul urban.

„Asta nu înseamnă că nu trebuie să avem transport public bun sau să avem drumuri proaste pentru mașini. Dar, dacă vom avea o infrastructură adaptată pentru biciclete, oamenii vor fi tentați să le folosească. – a mai spus activistul civic.

Victor Chironda este absolvent al Facultatăţii de Istorie şi Filosofie de la USM. A activat în ONG-uri cu profil de tineret şi jurnalistic, a făcut voluntariat politic şi a activat la Centrul pentru Instruire şi Dezvoltare Europeană. De asemenea, activistul civic este membru fondator al Centrului pentru Politici Europene.

 

 

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.