Acum 65 de ani, pe străzile Chişinăului a apărut primul troleibuz. Treptat, aceste vehicole au exclus tramvaiul, care a funcţionat până atunci, din sistemul transportului public din capitală. Redacţia orasulmeu.md a încercat să descopere cum a început povestea troleibuzelor din Chişinău şi cum a evoluat acest tip de transport.

Unul dintre lrimele troleibuze din Chişinău
                            Unul dintre primele troleibuze din Chişinău

Primele 6 troleibuze din Chişinău au început să circule în 1949. Traseul lor pornea de la spitalul Toma Ciorbă și sfârșea la Gara Feroviară. Peste un an numărul vehiculelor s-a dublat. Un model al primului troleibuz se păstrează și astăzi într-unul dintre parcurile de troleibuze. Acesta este deseori „plimbat” pe străzile capitalei și supus regulat controlului.

1414491617_trol.n1-kopiya
                                     Modelul primului troleibuz din Chişinău

În anul 1959 a fost dat în exploatare primul parc de troleibuze. Acesta găzduia 100 de unităţi de transport. Zece ani mai târziu, troleibuzele au exclus tramvaiul din sistemul de transport public orăşenesc.

Troleibuze model ZIU-9

În primii ani, troleibuzele asigurau legătura dintre Gara Feroviară şi Universitatea de Medicină, Valea Morilor şi sfârșitul străzii Puşkin; str. Toma Ciorbă – str. Dokuceaev; str. Dokuceaev – podul din preajma Circului; str. Independenţei – str. Miron Costin.

Troleibuz model ZIU-5 introdus în circulaţie în 1966
                          Troleibuz model ZIU-5 introdus în circulaţie în 1966

În 1966 se pun în circulaţie troleibuzele cu două uşi. Un model al vehicolului se păstrează în parcul de troleibuze nr. 2 şi este funcţional. Deoarece fluxul de pasageri era în creştere, apăreau dificultăţi atunci când oamenii urcau sau coborau din transport. Astfel, apare necesitatea achiziţionării troleibuzelor cu 3 uşi.

5361_original
                                                         Troleibuz model ZIU-9

În 1978, la Chișinău se aduce un nou model de troleibuze. Astfel de vehicule mai circulă şi astăzi.

1414055370_54

2673_original

5605_original

Din 1997 până în 2004 au fost achiziţionate mai multe unităţi de transport din Cehia. În 2005, pe străzile Chişinăului apar troleibuzele bieloruse. Peste o sută de unități moderne au fost introduse în 2011 în sistemul transportului public orăşenesc.

1414055385_50

Un troleibuz de ultimă generaţie a apărut pe străzile oraşului în 2014.

Troleibuz de ultumă generaţie
                                            Troleibuz de ultimă generaţie

De menţionat, în Chişinău există şi un troleibuz turistic. Acesta a fost pus în circulație în 2014 de către Agenția Turismului și efectuează turul panoramic al orașului, cu scopul de a promova obiectivele turistice din capitală.

Troleibuzul turistic
                                                     Troleibuzul turistic

Actualmente, Regia Transport Electric Chişinău are în subdiviziune 3 parcuri de troleibuze care deservesc zilnic cca 35 mii pasageri.

troleibuz_chisinau_38747500

Între timp, troleibuzele din Chişinău au devenit o parte componentă indispensabilă oraşului. Ecologic, confortabil şi modern, troleibuzul este o carte de vizită a capitalei, impresionând turiştii şi transportând fiecare pasager spre destinaţia dorită.

surse info şi foto: RTEC, diez.md, livejournal, oldchisinau.com

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.