Arhitectura capitalei creează senzația unui haos urbanistic. Asta relatează unul dintre articolele revistei  „Deutsch-Rumänische Hefte / Caiete Germano-Române”. Astfel, autorul, Gilles Duhem, vede Chișinăul ca pe o oglindă a unei societăți bulversate. Acesta menționează starea deplorabilă află mai multe clădiri de mare valoare istorică din capitală. 

bca9da678242200adc541409954371de
Foto: ziarulnațional.md

Autorul remarcă dezinteresul profund pentru moștenirea trecutului, dar și ,,cacofonia arhitecturală” din prezent: o capitală pretins Europeană, care nu poate uimi decât prin clădiri sumbre, multe dintre care vin din perioada interbelică.

Critic, autorul își încheie articolul cu un apel în care este accentuată nevoia de a atrage câți mai mulți finanțatori externi, pentru a sprijini diverse proiecte urbanistice, menite să îmbunătățească imaginea Chișinăului.

Revista „Deutsch-Rumänische Hefte / Caiete Germano-Române” apare de 20 de ani la Berlin. Josef Sallanz, redactorulul-șef al publicației,  este „lector străin” la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, unde activează în cadrul catedrei de filologie germană.

 Articol de Alex Palega

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.