Fiecare cunoaște intrarea în parcul Valea Morilor, situată pe strada A. Mateevici. A doua intrare, care este amplasată în apropiere de str. S. Lazo și Amsada SUA în Moldova, nu a apărut pe loc gol. Aici se afla cândva o vilă urbană, iar mai târziu a fost amplasat Consulatul Italiei în Basarabia.

oldchisinau_com-cherches-0061

În pozele realizate la înc. sec XX observăm o clădire mică. În unele documente este menționată denumirea de „vila Cerkisa”, în altele numele proprietarului este „Cerkes”. Presupunem că este aceeași persoană, deoarece în acea perioadă ortografierea diferită a numelui nu era o raritate.

Edificiul era înconjurat de un mic parc, în care vizitatorii ajungeau direct de pe str, Sadovaya (actuala str. A. Mateevici). Scuarul era înconjurat de statui. Mai mult decât atât, acesta avea chiar și un havuz.

oldchisinau_com-cherches-005

Mai târziu clădirea a fost dată în folosință reprezentanței Italiei în Basarabia. Arhivele tăinuiesc ce s-ar fi întâmplat cu stăpânul vilei și de ce  aceasta a ajuns în proprietatea statului.

oldchisinau_com-cherches-001
Odată cu anexarea Basarabiei la URSS,  în clădirea fostului consulat italienesc s-a aranjat Principala Conducere al NKVD-ului. Se spune că în acest loc erau interogați, torturați și asasinați mulți cetățeni.

După cel de al II-a Război Mondial construcția nu a fost restaurată. Pe acel loc nu s-a mai construit nimic, iar nouă ne rămâne doar să presupunem ce mai ascunde istoria lui.

Articol de Valeria Ciobanu
Bazat pe materialele blogului Old Chișinău

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.